Blockchain and Federated Learning empowering 6G讲座通知
2020年10月26日   审核人:

来源:通信工程学院
讲座名称:Blockchain and Federated Learning empowering 6G
讲座时间:2020-07-01 16: 00
讲座人:张彦
讲座地点:腾讯会议直播(ID: 918665722 链接:https: //meeting.tencent.com/s/9hc2pAocGXCS)
讲座人介绍:
张摩,IEEE Fellow, 挪威工程院院士,全球“高被引科学家", 现任挪威奥斯陆大学(U. S. NEWS世界百强名校,软科ARWU世界百强名校)信息工程学院教授。2005年毕业于新加坡南洋理工大学获电子电气工程博士学位,分别于北京航空航天大学和南京邮电大学获硕士和学士学位。近期主要研究方向为未来无线通信网络和智能安全物联网。入选2020年全球Top1000计算机科学和电子学领域科学家H指数排名。任IEEE 通信学会绿色通信与计算技术委员会主席,IEEE杰出讲师,IEEE车载技术学会Fellowship and Scholarship评选委员会委员,及CCF区块链专委会委员,获评2019年CCF杰出演讲者。目前担任10个IEEE Transactions/Magazine顶级期刊编委,包括IEEE Communications Magazine;IEEE Network Magazine; IEEE Communications Surveys&Tutorials; IEEE Transactions on Industrial Informatics; IEEE Transactions on Vehicular Technology; IEEE Transactions on Green Communications and Networking; IEEE Internet of Things; IEEE Systems Journal;IEEE Vehicular Technology Magazine: 以及IEEE Blockchain Technical Briefs.并现任或曾任国内多个核心期刊编委,包括中国通信,通信与信息网络学报,数宇通信与网络,及物联网学报。
讲座内容:
In this talk,we will first present the key concepts and main principles related to Blockchain and 6G. We also present the different perspectives as well as challenges when Blockchain is explored in 6G. Then,we mainly focus on our two recent studies and results related to:

(i)communications and computation joint problem formulation and solution in Blockchain empowered distributed communications environments,and

(ii)Blockchain and Federated Learning for secure data sharing.We will also point out several open research questions for further study.
主办单位:通信工程学院